Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / bez mięsne

Ogórki w zalewie musztardowej

Czasem warto urozmaicić tradycyjną kuchnię i tym razem proponuję wypróbować przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Są doskonałym zamiennikiem ogórków kiszonych lub konserwowych i na pewno polubi je cała rodzina.

Ogórki w zalewie musztardowej
fot. Barbara Mrozek-Chrobak

Składniki:

Produkty: 1 szklanka octu, 6 szklanek wody, 1 i 1/2 opakowania musztardy stołowej w kubku plastikowym lub 2 słoiczki stołowej, 6 łyżek miodu i 4 łyżeczki cukru – jeśli nie mamy miodu to dodajemy od 10 do 12 łyżeczek cukru, 10 płaskich łyżeczek soli jodowanej - jeżeli użyjemy tej do przetworów to dajemy ok.6 łyżeczek, bo jest bardziej słona, gorczyca, musztarda francuska.
Przygotowanie: Z podanych wyżej produktów (bez musztardy francuskiej i gorczycy) gotujemy zalewę. Do każdego słoiczka dajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej - gorczyca na miodzie, jak nie mamy to dodajemy 1/3 łyżeczki gorczycy białej z torebki. Do słoika wkładamy ogórki małe, lub cięte połówki. Zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy ok. 30 min. kipienia. Suchą ściereczką wyciągamy pomału słoiki i odwracam pokrywką na dół. Jak wystygną wynosimy do spiżarni lub piwnicy. UWAGA - nie dotykajmy mokrą ścierką słoików, bo mogą nam pęknąć.
Smacznego!

(więcej na FB/Kuchnia u Basi – smaki z tradycją i nie tylko)

Sposób przygotowania:

Autor przepisu: Barbara Mrozek-Chrobak
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...