Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / bez mięsne

Pierogi z... fasolą z Hoszowczyka!

Czasem można odstawić na bok tradycyjne, uwielbiane przez wszystkich ruskie pierogi. Sprawdzimy, że równie pyszne i sycące są pierogi faszerowane fasolą. Przepis na to danie dostaliśmy od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hoszowczyku.

Pierogi z... fasolą z Hoszowczyka!
fot. Paulina Bajda

Składniki:

- fasola 40 dkg,

- mąka razowa,

- jajko,

- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Fasolę ugotować na miękko, a następnie przepuscic przez maszynkę, dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Z mąki razowej wyrobić ciasto pierogowe. Ciasto nafaszerować farszem z fasoli.
Do pierogów gospodynie z Hoszowszczyka proponują tradycyjną maczankę.

Wykonanie: na maśle usmażyć cebulkę, dodać 0,5 śmietany i gotować, aż zgęstnieje. Do smaku przyprawić solą.

Autor przepisu: KGW Hoszowczyk
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...