Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Jabłuszka z obłędnym sosem waniliowym

Przepis na pyszne pieczone jabłuszka, czytelnikom Gazety Bieszczadzkiej poleca mieszkająca w Ustrzykach Dolnych zielarka Krystyna Judka.

Jabłuszka z obłędnym sosem waniliowym
czas przygotowania: 1 godz.
fot. Krystyna Judka

Składniki:

  • jabłuszka - ilość dowolna,
  • konfitura lub drzem wiśniowy, truskawkowy lub pomarańczowy (z owocami w całości),
  • laska wanilii,
  • nieco masła,
  • 0,5 l słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • cukru kilka łyżeczek (może być trzcinowy).

Sposób przygotowania:

Jabłuszka wydrążyłam z gniazd nasiennych, faszeruję konfiturą wiśniową (głównie owocami), ale nie po brzegi. Posypuję cynamonem i nakładam na konfiturę cieniuśki, malutki plasterek masła. W trakcie pieczenia jabłek masełko będzie się rozpływało, a jabłuszko fantastycznie zapiekało i skórka zrobi się chrupiąca. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i zostawiam na ok. 30-40 min. W trakcie kiedy jabłuszka się pieką w piekarniku robię obłędnie smaczny sos waniliowy. Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję laskę wanilii i kilka łyżeczek cukru. Doprowadzam do zagotowania i na wolnym ogniu gotując mieszam, tak długo aż śmietanka zgęstnieje. Odstawiam do ostygnięcia. Wanilię wyciągam. Gotowe. Można dodać suszonych owoców: rodzynek, borówek, malin, poziomek czy żurawiny. Co kto ma i co lubi.
Więcej wspaniałych przepisów znajduje się na stronie: http://niezleziolkobieszczad.blogspot.com

 

Autor przepisu: Krystyna Judka
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...


powiązane artykuły: