Przepis na pyszne pieczone jabłuszka, czytelnikom Gazety Bieszczadzkiej poleca mieszkająca w Ustrzykach Dolnych zielarka Krystyna Judka.
Jabłuszka wydrążyłam z gniazd nasiennych, faszeruję konfiturą wiśniową (głównie owocami), ale nie po brzegi. Posypuję cynamonem i nakładam na konfiturę cieniuśki, malutki plasterek masła. W trakcie pieczenia jabłek masełko będzie się rozpływało, a jabłuszko fantastycznie zapiekało i skórka zrobi się chrupiąca. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i zostawiam na ok. 30-40 min. W trakcie kiedy jabłuszka się pieką w piekarniku robię obłędnie smaczny sos waniliowy. Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję laskę wanilii i kilka łyżeczek cukru. Doprowadzam do zagotowania i na wolnym ogniu gotując mieszam, tak długo aż śmietanka zgęstnieje. Odstawiam do ostygnięcia. Wanilię wyciągam. Gotowe. Można dodać suszonych owoców: rodzynek, borówek, malin, poziomek czy żurawiny. Co kto ma i co lubi.
Więcej wspaniałych przepisów znajduje się na stronie: http://niezleziolkobieszczad.blogspot.com