Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Łężnie bieszczadzkie

Łężnie bieszczadzkie
czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

- 14 ziemniaków
- ok. 400 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- * mąka pszenna
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy na sypko w osolonej wodzie.
2. Kapustę kiszoną gotujemy w do miękkości z dodatkiem liści laurowych i goździków. Odsączamy dokładnie, wyjmujemy przyprawy, kroimy drobno.
3. Posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez 3 minuty, nieustannie mieszając.
4. Ziemniaki mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. * jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy stopniowo mąkę pszenną.
5. Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki, nadziewamy kapustą lub po prostu mieszamy kapustę z ziemniakami i dopiero wtedy robimy kotlety.
6. Łężnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią.

Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...