Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Szykujemy się na rydze!

Joanna Dąbrowiecka z Dębowej Gazdówki zaproponowała naszym czytelnikom przepis na przepyszne rydze. Smak smażonych rydzów znają wszyscy. Również w regionalnej kuchni łemkowskiej znany jest przepis na rydze z blaszki z dodatkiem soli, pieprzu i jabłuszka.

Szykujemy się na rydze!
czas przygotowania: 15
fot. Paulina Bajda

Składniki:

Rydze w cieście
Składniki: mąka, jajko, mleko, sól.
 

Sposób przygotowania:

Ze składników robimy ciasto naleśnikowe, ale trochę gęstsze niż zazwyczaj. Grzyby można sparzyć. Następnie osolone rydze moczymy w cieście i wrzucamy na gorąca blaszkę.

Rydze prosto z blaszki Łemkowie popijali śmietaną, my możemy popijać tradycyjnym bieszczadzkim piwem.

Autor przepisu: Joanna Dąbrowiecka
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...