Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Warzywa

Placki ziemniaczane z cukinią lub dynią

Tym razem przepis na pyszne placki ziemniaczane z cukinią lub dynią dostaliśmy od pani Haliny z Zatwarnicy

Placki ziemniaczane z cukinią lub dynią
czas przygotowania: 20
fot. Paulina Bajda

Składniki:

1 kg ziemniaków,

cukinia lub dynia,

cebula,

3 jajka,

4 łyżki mąki,

3 łyżki mleka lub śmietany,

imbir,

sól, pieprz ziołowy.
 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach na tarce, dodać startej cukinii lub dyni. Dodać startą cebulę i imbir, a następnie jajka, mąkę i mleko lub śmietanę. Składniki wymieszać, dodać sól, pieprz i imbir. Placki smażyć na rozgrzanym oleju.
Można je podawać ze śmietaną, twarożkiem lub sosem grzybowym albo mięsnym.

Autor przepisu: pani Halina z Zatwarnicy
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...