Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Warzywa

Ryż z jabłkami, jagodami, bananami i cynamonem

Kolejny przepis do naszego kącika kulinarnego dostaliśmy od Barbary Chrobak. Pani Basia poleca przepis, który pamięta jeszcze z dzieciństwa. Nie jest to typowo bieszczadzki przepis, jednak jagody są na czasie.

Ryż z jabłkami, jagodami, bananami i cynamonem
czas przygotowania: 1,5 godz.
fot. Barbara Chrobak

Składniki:

- 4 woreczki ryżu
- 1 kg jabłek
- jagody /borówki/ mniej więcej jak słoik z dżemu
- 6 bananów
- bułka tarta
- cukier
- 1 masło
- cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka przysmażam na 1 łyżce masła (skrapiam cytryną dla zachowania koloru). Ryż należy zaparzyć. Opiekacz posmarować masłem posypać bułką tartą. Wysypać dwa woreczki ryżu oprószyć cynamonem. Kolejno wyłożyć warstwę jabłek, banany /3 szt. skroić/ na to jagody - /posypane cukrem/. Kroimy pozostałe 3 szt. bananów. Pozwala to w warstwach zachować kolory owoców. Oprószamy cynamonem. Nałożyć pozostały ryż /kolejne dwa woreczki/. Pokroić kawałeczki masła – oprószyć znów cynamonem i posypać troszeczkę cukrem, aby ładnie się upiekło z złotymi refleksami. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na pieczenie z /góra-dół/ na 200 °C. Piec około 1 godz.

Autor przepisu: Barbara Chrobak
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...