Ustrzyki Dolne
poniedziałek, 12 marca 2018

II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!

II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!

Siedem drużyn wzięło udział w II edycji konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego”, organizowanego przez Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych. Tym razem najlepsza okazała się ekipa kucharzy z ustrzyckiej „jedynki”.

Do tegorocznej rywalizacji zgłosiły się szkoły podstawowe z powiatu bieszczadzkiego i leskiego. W zmaganiach o statuetkę „Master Teamu”, tytuł oraz nagrodę główną w postaci jednodniowego pobytu w Hotelu Arłamów, brały udział zespoły uczniowskie ze szkół podstawowych z Ustrzyk Dolnych, Lutowisk, z Bóbrki, Czarnej oraz Myczkowa. Dla uczniów z regionu, konkurs, to okazja przeżycia kulinarnej przygody, wykazania się kreatywnością oraz wymiana doświadczeń w zakresie gastronomii. Organizatorki konkursu, nauczycielki BZSZ: Ewa Barzycka, Agata Czysty, Wioletta Wielgosz i Monika Woźniak, dołożyły starań by formułą konkursu połączyć dobrą zabawę z promocją zasad zdrowego odżywiania.

Cyklicznie celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, rozwijanie pasji i zainteresowań młodzieży oraz odkrywanie predyspozycji zawodowych. W trzech odsłonach rywalizacji, w tygodniowych odstępach, uczniowie przygotowywali przystawkę, danie główne i deser.

Jury złożone z profesjonalistów w branży gastronomicznej oceniało takie elementy jak: estetyka wykonania, podanie potrawy i jej omówienie, walory smakowe, a przede wszystkim współpracę członków drużyny. W tym roku rywalizację młodych amatorów dobrego smaku obserwowali i punktowali szefowie kuchni Hotelu Arłamów – Piotr Porada i Sławomir Młynarczyk. Na co dzień wymagający profesjonaliści chętnie dzielili się z młodzieżą doświadczeniem, wskazówkami i praktycznymi trikami gastronomicznymi.

W pierwszym etapie, który odbył się 21 lutego, młodzi pasjonaci gotowania przygotowywali przystawki w myśl hasła dnia: „Zdrowo – kolorowo”. Było odważnie kulinarnie, bardzo profesjonalnie i oczywiście smacznie. Wszystkie drużyny wykazały się kreatywnością w przygotowywaniu dania oraz dobrą współpracą w zespole. Najwyżej oceniona została przystawka przygotowana przez uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Franciszka Stopy z Myczkowa. Jednak sytuacja w tabeli punktowej, zgodnie z formułą konkursu, była dynamiczna i na pozycji lidera wszystko mogło się jeszcze zmienić.

W drugim dniu kulinarnej przygody w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych, 28 lutego, drużyny zmierzyły się z przygotowaniem dania głównego. Motywem przewodnim tego etapu było pytanie: „Skrzydełko czy nóżka?”. Z pozoru łatwy gastronomicznie temat potraw z drobiu doczekał się ciekawych i niebanalnych kulinarnie interpretacji. Młodzież podjęła się przygotowania dań w oparciu o własne przepisy. Zaskakujące połączenia smaków oraz oryginalne zastosowanie przypraw i dodatków, pozytywnie zaskoczyło jury. Bez wątpienia konkurs uwydatnił potencjał drzemiący w młodych adeptach sztuki kulinarnej. Po drugim etapie na czele tabeli punktowej znalazł się zespół ze Szkoły Podstawowej im. Józefa Blizińskiego w Bóbrce.

W dniu Wielkiego Finału, 7 marca, nie zabrakło emocji. Walka o nagrodę główną trwała do ostatnich minut i nie było łatwo. Drużyny zmierzyły się z zadaniem przygotowania deseru pod hasłem „Wiosenne marzenie”. Inspirowani zbliżającą się wiosną uczniowie stworzyli wyszukane i ambitne dania.

Duch pozytywnej rywalizacji towarzyszył wszystkim drużynom do końca kulinarnych zmagań. Jeszcze raz młodzi ludzie udowodnili, że nie boją się wyzwań, a sztuka kulinarna nie ma przed nimi tajemnic. Tegoroczną statuetkę, nagrodę główną i tytuł „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego” zdobyła drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ustrzykach Dolnych, w składzie: Julia Franczak, Zuzanna Selwa i Martyna Doktor. Opiekunem drużyny była Anna Głazowska. Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom konkursu za pasję, zaangażowanie, pomysłowość i dobrą atmosferę w trakcie całego konkursu.

Organizatorzy drugiej edycji konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego”, odbywającego się w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych, dziękują partnerom, sponsorom i patronom przedsięwzięcia za wsparcie finansowe, rzeczowe, logistyczne oraz merytoryczne.

W realizacji tegorocznej przygody kulinarnej byli z nami: Starostwo Powiatowe w Ustrzykach Dolnych - Patron Honorowy, Hotel Arłamów, PGE Energia Odnawialna S.A. Oddział Zespół Elektrowni Wodnych Solina - Myczkowce, Akademia Umiejętności Eurocash, Piekarnia - Cukiernia "Szelców" z Leska, Grupa Eko - Karpaty, Delikatesy Centrum, Centrum Ubezpieczeń Rodis, Firma Bak - Bus, Spółdzielnia Handlowo - Usługowa Halicz, Pex - Jan. Produkcja mięsa i wędlin, Firma Handlowo - Usługowa Roter, Hurtownia Dan - Mir oraz Stowarzyszenie „Inkubator zawodowców” przy BZSZ.

Medialnym patronatem konkurs objęli: TVP 3 Rzeszów, Nowiny/Nowiny24, Gazeta Bieszczadzka, Nasze Połoniny
Dziękujemy!

Lista Uczniów biorących udział w konkursie "Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego” – II edycja 2018 r.

Lp.    Nazwisko i imię ucznia
1.   Gazda Gabriela – Gimnazjum w Czarnej
2.   Styś Kamila – Gimnazjum w Czarnej
3.   Tomkiewicz Aleksandra – Gimnazjum w Czarnej
4.   Dopart Jagoda – Zespół Szkół w Lutowiskach
5.   Lisowski Radosław – Zespół Szkół w Lutowiskach
6.   Suszek Wiktoria - Zespół Szkół w Lutowiskach
7.   Franczak Julia – Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych
8.   Selwa Zuzanna - Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych
9.   Doktor Martyna - Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych
10. Liniewska Aleksandra – Szkoła Podstawowa nr 2 w Ustrzykach Dolnych
11. Warga Agnieszka - Szkoła Podstawowa nr 2 w Ustrzykach Dolnych
12. Giefert Michał - Szkoła Podstawowa nr 2 w Ustrzykach Dolnych
13. Rokosz Aleksandra – Szkoła Podstawowa w Bóbrce
14. Sypuła Wiktoria - Szkoła Podstawowa w Bóbrce
15. Przychodzień Julia - Szkoła Podstawowa w Bóbrce
16. Hawrylik Łucja – Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno - Wychowawczych
17. Borsuk Karol - Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno - Wychowawczych
18. Wytrwał Patryk - Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno - Wychowawczych
19. Podkalicka Małgorzata – Szkoła Podstawowa Myczkowie
20  Dymiński Mateusz - Szkoła Podstawowa Myczkowie
21. Borgosz Jakub - Szkoła Podstawowa Myczkowie

 

 

II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
II KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO – ROZSTRZYGNIĘTY!
autor: BZSZ