Ustrzyki Dolne
piątek, 13 marca 2020

Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego

Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego

W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych odbył się Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego czyli międzyszkolny konkurs kulinarnych pasji i talentów. Uczniowie do kulinarnych rywalizacji stanęli już po raz czwarty.

W IV edycji przygody ze smakiem rywalizują drużyny z pięciu szkół podstawowych: Szkoły Podstawowej im. Wojsk Ochrony Pogranicza w Lutowiskach, Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ustrzykach Dolnych, Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Lotnictwa w Ustjanowej, Szkoły Podstawowej im. Ks. Franciszka Stopy z Myczkowa oraz Zespołu Szkół Sportowych w Ustrzykach Dolnych.

Poziom umiejętności kulinarnych wszystkich drużyn był bardzo wysoki i wyrównany. Młodzi kucharze przygotowywali przystawkę według własnego przepisu i pomysłu, oraz dołożyli starań by przygotowane dania ujęły jurorów smakiem i estetyką podania.

W trakcie przyrządzania potraw w pracowni gastronomicznej Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych, która w tym dniu stała się centrum zmagań konkursowych, wszystkim zespołom dopisywał dobry humor. Duch pozytywnej rywalizacji napędzał wszystkie zespoły do działania. Naszym gościom ze szkół podstawowych, towarzyszyli uczniowie klas gastronomicznych branżowej szkoły I stopnia. Przyszli kucharze wspierali młodszych kolegów w charakterze asystentów technicznych.

Jurorzy obserwowali i punktowali współpracę członków drużyny przy realizacji zadania, estetykę wykonania, podania potrawy, jej omówienie oraz walory smakowe. O kolejności miejsc po pierwszym etapie konkursu zadecydowały małe różnice punktowe. Jury, pod przewodnictwem Karola Kamińskiego z Hotelu Arłamów, było pod wrażeniem zaangażowania i umiejętności młodych pasjonatów gotowania. Było bardzo profesjonalnie i pysznie.

Po pierwszym etapie w tabeli punktowej liderem jest drużyna ze Szkoły Podstawowej w Lutowiskach w składzie: Jolanta Kuzar, Zofia Kuzar i Julia Jus, którą do konkursu przygotowała  Edyta Pereślucha. Gratulujemy i jednocześnie zagrzewamy do walki pozostałe grupy. Formuła konkursu nie zakłada przegranych, a sytuacja w tabeli wyników jest dynamiczna.

Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom za zainteresowanie się konkursem, wspaniała atmosferę dzisiejszej rywalizacji oraz kreatywność kulinarną.

„Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego” odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Bieszczadzkiego.

LISTA SZKÓŁ BIORĄCYCH UDZIAŁ W KONKURSIE

Szkoła Podstawowa im. Wojsk Ochrony Pogranicza w Lutowiskach: opiekun Edyta Pereślucha – Jolanta Kuzar, Julia Jus, Zofia Kuzar.
Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ustrzykach Dolnych: opiekun Anna Głazowska – Alicja Matiasik, Oliwia Sztengert, Natalia Bednarz.
Zespół Szkół Sportowych w Ustrzykach Dolnych: opiekunAnna Wojtasik - Cezary Kunasz, Jakub Staniszewski, Maja Szczepańska.
Szkoła Podstawowa im. Ks. Franciszka Stopy w Myczkowie: opiekun Aneta Sieradzka – Gabriela Budziak, Julia Kardasz, Kamila Węgrzyn.
Szkoła Podstawowa im. Bohaterów Lotnictwa Polskiego w Ustjanowej: opiekun Marta Grzybowska  - Emilia Dyl, Oliwia Bodziuch, Paula Wójcik.

 

FOT. BZSZ

Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego
autor: BZSZ