I Prezentacja na temat odżywiania zgodnego z porami roku
- jak funkcjonuje nasz system odpornościowy, rola jelit - z jakich elementów składa się nasz system odpornościowy, jak można go stymulować
- jak można wspomóc odporność organizmu poprzez właściwe odżywianie - rola cukru, glutenu, kazeiny, mięsa i wędlin, nieszczelność jelit, żywność modyfikowana genetycznie, alergie, osteoporoza a zakwaszenie organizmu,
- dlaczego ważne jest odżywianie zgodne z porami roku - ziemniaki a kasza, kasza jaglana, warzywa korzeniowe, owoce i warzywa sezonowe – dlaczego?
- jakich produktów używać do jesiennego gotowania i dlaczego, których unikać - rola ziół i przypraw, poranne płukanie olejem, drink z kurkumy, zakwas buraczany, jakie tłuszcze, zupa mocy
- kulinarny plan dnia: co powinno stać się naszą jesienną rutyną, dlaczego ważne są ciepłe śniadania, kawa pięciu przemian
(czas trwania prezentacji około 30 minut plus dyskusja)
II Wspólne gotowanie jesiennych potraw wspomagających odporność i odżywiających krew
- przepis na kawę pięciu przemian
- jesienny krem warzywny z imbirem i kurkumą
- naleśniki z kaszy gryczanej z buraczkami w winie lub kotleciki z kaszy gryczanej z sosem z grillowanej papryki
ze względu na ograniczony czas warsztatów (do wykonania wszystkich potraw potrzebne jest około 5-6 godzin warsztatowych), wspólnie wykonamy kotleciki z kaszy gryczanej, sos z pieczonej papryki i sos czosnkowy będę musiała zrobić wcześniej.
- Naleśniki z kaszy gryczanej omówię i podam przepis. Na buraczki w w winie podobnie.
- zapiekane warzywa z pieca
- proponuje tę pozycję dostosować do pogody, jeżeli będzie ciepło, proponuje wspólne wykonanie surówki i sosu winegret, jeżeli będzie bardzo zimno, zrobimy warzywa z pieca
- deser: maliny zapiekane w koglu – moglu lub śliwki z kruszonką
- przepis na wino daktylowe
czas trwania około 2-2,5 godziny
Każdy uczestniczący w warsztatach otrzyma komplet przepisów na potrawy, które wspólnie przygotowywaliśmy.
Warsztaty poprowadzi Anna Leginowicz