Ustrzyki Dolne
czwartek, 10 października 2019

JESIENNE GOTOWANIE W CISNEJ - WSPOMAGANIE ODPORNOŚCI, ODŻYWIENIE KRWI

 JESIENNE GOTOWANIE W CISNEJ - WSPOMAGANIE ODPORNOŚCI, ODŻYWIENIE KRWI<br/>fot. organizatorzy
fot. organizatorzy

Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarne „Jesienne gotowanie”, które odbędą się 14 października o godz. 17.00. w Gminnym Centrum Kultury i Ekologii w Cisnej. Uczestnicy wspólnie przygotują zdrowe jesienne dania i wysłuchają pogadanki na temat zdrowego żywienia.

I Prezentacja na temat odżywiania zgodnego z porami roku

  • jak funkcjonuje nasz system odpornościowy, rola jelit - z jakich elementów składa się nasz system odpornościowy, jak można go stymulować
  • jak można wspomóc odporność organizmu poprzez właściwe odżywianie - rola cukru, glutenu, kazeiny, mięsa i wędlin, nieszczelność jelit, żywność modyfikowana genetycznie, alergie, osteoporoza a zakwaszenie organizmu,
  • dlaczego ważne jest odżywianie zgodne z porami roku - ziemniaki a kasza, kasza jaglana, warzywa korzeniowe, owoce i warzywa sezonowe – dlaczego?
  • jakich produktów używać do jesiennego gotowania i dlaczego, których unikać - rola ziół i przypraw, poranne płukanie olejem, drink z kurkumy, zakwas buraczany, jakie tłuszcze, zupa mocy
  • kulinarny plan dnia: co powinno stać się naszą jesienną rutyną, dlaczego ważne są ciepłe śniadania, kawa pięciu przemian

(czas trwania prezentacji około 30 minut plus dyskusja)

II Wspólne gotowanie jesiennych potraw wspomagających odporność i odżywiających krew

  • przepis na kawę pięciu przemian
  • jesienny krem warzywny z imbirem i kurkumą
  • naleśniki z kaszy gryczanej z buraczkami w winie lub kotleciki z kaszy gryczanej z sosem z grillowanej papryki

ze względu na ograniczony czas warsztatów (do wykonania wszystkich potraw potrzebne jest około 5-6 godzin warsztatowych), wspólnie wykonamy kotleciki z kaszy gryczanej, sos z pieczonej papryki i sos czosnkowy będę musiała zrobić wcześniej.

  • Naleśniki z kaszy gryczanej omówię i podam przepis. Na buraczki w w winie podobnie.
  • zapiekane warzywa z pieca
  •     proponuje tę pozycję dostosować do pogody, jeżeli będzie ciepło, proponuje wspólne wykonanie surówki i sosu winegret, jeżeli będzie bardzo zimno, zrobimy warzywa z pieca
  • deser: maliny zapiekane w koglu – moglu lub śliwki z kruszonką
  • przepis na wino daktylowe

czas trwania około 2-2,5 godziny
Każdy uczestniczący w warsztatach otrzyma komplet przepisów na potrawy, które wspólnie przygotowywaliśmy.

Warsztaty poprowadzi Anna Leginowicz
 

autor: oprac. paba