Ustrzyki Dolne
Ustrzyki Dolne 10°
poniedziałek, 29 maja 2017 Zachmurzenie małe
piątek, 19 maja 2017

Jak jeść? Koniec z czekoladą i kiełbaskami z grilla!

Jak jeść? Koniec z czekoladą i kiełbaskami z grilla!<br/>fot. Magdalena Kuzar
fot. Magdalena Kuzar

Jedną ze składowych Akcji Bikini - Metamorfoza jest indywidualnie skomponowana dieta. Uczestnicy walczą z dotychczasowymi błędnymi nawykami żywieniowymi. Każdy jest pod stałą opieką dietetyczki Renaty Kaszyckiej.

Wśród błędów żywieniowych popełnianych przez uczestników Akcji Bikini pojawia się źle zbilansowana dieta pod względem jakościowym i ilościowym. Do tej pory jedli oni nieregularnie, a między posiłkami mieli długie przerwy. W ich diecie była zbyt mała ilość warzyw i owoców. Przed przystąpieniem do programu zdarzało im się wychodzić z domu bez śniadania, podjadać między posiłkami, zapychać się słodyczami, a główny posiłek zjadali wieczorem. - Na diecie od pani Renaty nie chodzę głodny – mówi Radek Dziwisz. - Ostatni posiłek jem o 20:00 ale często jest tak, że już nie mam na niego siły.

Dieta kojarzy się nam bardzo często z uczuciem głodu i ciągłymi wyrzeczeniami, ale myśląc o diecie powinniśmy myśleć o stylu życia, w zakres którego wchodzi sposób odżywiania. - Słowo dieta jest często nadużywane – mówi dietetyk Renata Kaszycka. - W literaturze znajdziemy mnóstwo różnorodnych diet, od bardzo rygorystycznej diety kopenhaskiej poprzez monodiety, takie jak dieta kapuściana czy grejpfrutowa, aż do obfitującej w tłuszcz diety Kwaśniewskiego. Bardzo dużą popularność zdobywają systemy żywieniowe gwarantujące szybkie efekty. Ludzie współcześni nie przywykli na coś czekać. Przez lata odżywiając się nieodpowiednio, pracują na nadprogramowe kilogramy, po czym w ciągu czterech tygodni starań oczekują wymarzonych rezultatów.

Zmiana nawyków żywieniowych to podstawa
Wiele osób zadaje sobie pytanie, co należy zrobić, żeby uzyskać długotrwałe efekty. Renata Kaszycka proponuje pracę nad zmianą nawyków żywieniowych, zamiast koncentrować się na modnych i szybkich dietach. - Nie ma jednego uniwersalnego sposobu odżywiania, który byłby idealny dla każdego - mówi Renata Kaszycka. - Dieta będąca dla jednego strzałem w dziesiątkę, dla kogoś innego może okazać się gwoździem do trumny.
Każdy kto chce znaleźć dietę optymalną dla siebie musi wziąć pod uwagę stan zdrowia, samopoczucie towarzyszące stosowanej diecie, wyniki badań laboratoryjnych, indywidualne preferencje oraz styl życia obejmujący aktywność fizyczną. - Nasz organizm jest naszym najlepszym doradcą – mówi dietetyczka. - Należy słuchać płynących od niego sygnałów, zamiast podążać za kolejnymi modnymi dietami. Kluczem do sukcesu jest indywidualne podejście i wypracowanie nawyków żywieniowych na podstawie własnych potrzeb, samopoczucia oraz wyników badań.

Zdarzają się sytuację, że trzymamy ścisłą dietę, ale przychodzą imieniny, grille, wesela, czy komunie i pozwalamy sobie wtedy na więcej. – Zawsze w takich sytuacjach na stole jest np. kilka rodzajów mięs – mówi Renata Kaszycka. - Musimy wybrać to, które jest najlepsze. Powinniśmy wybierać sałatki na bazie jogurtu albo oliwy z oliwek, a nie te majonezowe. Jeśli nie ma już wyboru, nie chcemy się wyróżniać to pozostaje nam w ostateczności zjadanie malutkich porcji.

W Metamorfozach dieta redukcyjna
Renata Kaszycka proponuje uczestnikom dietę redukcyjną. - Musi spełniać pewne kryteria, żeby była skuteczna i zarazem bezpieczna dla zdrowia – mówi dietetyczka. - Pierwszym kluczowym aspektem jest wyznaczenie deficytu energetycznego, który z jednej strony powinien być na tyle głęboki, by zapewniać satysfakcjonujące efekty w utracie tłuszczu zapasowego (0,5-1 kg tygodniowo), a z drugiej na tyle zachowawczy, by nie doprowadzać do negatywnych następstw hormonalnych oraz minimalizować utratę tkanki mięśniowej. Drugą ważną kwestią jest ustalenie optymalnej ilości makroskładników. W praktyce w diecie redukcyjnej najczęściej ogranicza się udział kalorii niebiałkowych przy utrzymaniu ilości spożywanego białka. Trzecim aspektem jest zadbanie o to, by dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne, NNKT, aminokwasy egzogenne, błonnik pokarmowy w ilościach adekwatnych do potrzeb organizmu. Duże znaczenie ma też odpowiedni rozkład posiłków w ciągu dnia (4-5 co 3-4 godziny) i ich smakowitość.

Cukier - depresja i szybsze starzenie się!
Jednym z częstych problemów w konsekwentnie prowadzonej diecie jest rezygnacja ze słodyczy. Wiele osób boryka się z problemem nadmiernego jedzenia czekolad, ciastek itp., zdarza się, że uzależniamy się od łakoci. - Po pierwsze, cukier silnie uzależnia – mówi Renata Kaszycka. - Dlatego tak trudno nam poradzić sobie z łaknieniem na słodki smak. Po drugie, zdarzają się stresowe trudne sytuacje, w których sięgnięcie po słodkie jest najprostszą strategią, aby poprawić sobie nastrój. Trzecią przyczyną trudności, które wciąż napotykamy, są nieprawidłowe nawyki żywieniowe i brak wiedzy jak je zmienić na stałe. Nawyk podjadania słodyczy często wykształca się już w dzieciństwie, kiedy rodzice podsuwają dzieciom słodycze na otarcie łez, w ten sposób uczą dziecko, że zjedzenie lodów przynosi natychmiastową ulgę i pocieszenie. To tłumaczy dlaczego tak trudno zerwać z cukrem. W momencie kiedy dłuższy czas nie jemy nic słodkiego, to taka ochota na słodkie mija – zapewnia dieteczyka.

Cukier niesie poważne skutki dla naszego zdrowia. Przede wszystkim osłabia system immunologiczny. Poza tym, u osób spożywających nadmierną ilość słodyczy, istnieje większe ryzyko rozwoju nowotworu. Może on również sprzyjać procesowi nadmiernego starzenia się a także ma związek ze zwiększonym ryzykiem rozwoju depresji i pogarsza sprawność procesów myślowych. Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu, w tym przyczynia się do deficytu chromu i miedzi oraz zakłóca wchłanianie się wapnia i magnezu.

Każdy kto na dobre chce pożegnać się ze słodyczami, powinien zmniejszyć ilość spożywanych przetworzonych węglowodanów i cukru. Mają one niszczycielski wpływ na zdrowie i wagę ciała. - Przez wiele lat pokutował pogląd, że za nadwagę i otyłość głównie odpowiedzialny jest tłuszcz – mówi Renata Kaszycka. - Tymczasem badania naukowe pokazują, że ogromny udział mają przetworzone węglowodany i cukier. Dlatego jeśli chcemy mieć więcej energii, lepsze samopoczucie, rzadziej zapadać na infekcje oraz cieszyć się zdrowiem, a przy okazji zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, musimy postanowić sobie, że chcemy się wyzwolić od cukrowego nałogu i zacząć działać.

Cukier jest wszędzie. Dodawany jest do wędlin, gotowych mięs, pieczywa, gotowych zup, sosów i innych produktów. - Na przykład jedna łyżka keczupu zawiera ok. 1 łyżeczki cukru, a jedna puszka napoju gazowanego ok. 10 łyżeczek cukru – mówi Renata Kaszycka. - Producenci żywności ukrywają cukier pod innymi nazwami takimi jak dekstroza, sacharoza, syrop fruktozowy, syrop glukozowy i wiele innych nazw, które mogą brzmieć obco dla konsumentów.

Wiele osób zastawia się jak przetrwać pierwszy etap odstawienia słodkości i co zrobić, żeby w nim wytrwać. Warto znaleźć sobie zdrowe zastępniki, jak np. daktyle, owoce. Dietetyczka radzi, że można upiec ciasto z mąki jaglanej.

Ważnym elementem każdej diety jest odpowiednia ilość pitej wody. - Woda potrzebna jest do wszystkich reakcji zachodzących w organizmie – mówi Renata Kaszycka. - Nawet niewielkie odwodnienie może pogarszać zdolności poznawcze, wzmagać odczucie zmęczenia, ospałość, ból głowy, brak apetytu, zawroty głowy, nudności, uczucie nadmiernego gorąca i zaburzać koncentrację.

10 przykazań zdrowotnych - zasady zdrowego żywienia
1.    Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
2.    Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 - 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
3.    Znaczną część twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
4.    Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
5.    Codziennie, co najmniej dwa razy dziennie, spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
6.    Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
7.    Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8.    W codziennej diecie ograniczaj spożywanie cukru i soli.
9.    Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody)- minimum 2 litry dziennie.
10.    Unikaj alkoholu.

 

Jak jeść? Koniec z czekoladą i kiełbaskami z grilla!<br/>fot. Magdalena Kuzar
fot. Magdalena Kuzar
autor: mk