Ziemniaki z ogniska, to niezapomniany smak dzieciństwa. Te z piekarnika nigdy nie będą tak smakować, jednak zapraszamy do wypróbowania przepisu Basi Mrozek-Chrobak, która zapewnia, że te faszerowane mięsem zadowolą nawet najwybredniejsze podniebienia.
Składniki: 1 łyżka masła, jajko, 2 cebule, 1/2 kg mięsa mielonego, 5 łyżek przecieru najlepiej domowego, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól, 2 ząbki czosnku, 9 płaskich ziemniaków – ale nie za dużych
Przygotowanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z czosnkiem. Dodajemy mielone mięso i przyprawiamy. Następnie zostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego farszu wbijamy całe jajko. Niecki ziemniaczane: Ziemniaki przekroić wzdłuż na połowy. Niecki najlepiej wydrążyć łyżeczką do herbaty (środek można wykorzystać np. do zupy ogórkowej). Do niecek wkładamy farsz, tak aby trochę wystawał z ziemniaka. Nakrywamy delikatnie wierzch i zawiązujemy sznurkiem masarskim, tym którym wiąże się np. prezenty. Wierzch każdego ziemniaka smarujemy masłem i posypujemy słodką papryką. Układamy w szklanym opiekaczu i polewamy je z wierzchu oliwą. Dodajemy 6 łyżek wody. Na dnie ma być ok.1 cm mieszanki oleju i wody. Ziemniaki zapiekamy przy uchylonej pokrywie około 1 godz, do zarumienienia. Do ziemniaków pasuje sos czosnkowy.
Więcej na FB/KuchniauBasi