Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Warzywa

Ogórki kanapkowe

Ta propozycja ogórków świetnie sprawdza się na kanapkach, dekoracjach sałatek, jak też do zestawów obiadowych. Są łagodne w smaku, a zalewa słodko kwaśna - zawiera niewielką ilość octu.

Ogórki kanapkowe
fot. Barbara Chrobak-Mrozek

Składniki:

Ogórki - odciąć końcówki. Każdy ogórek kroimy w paski. Zaczynamy cięcie od strony jasnej do ciemnej, tak, aby nie rozciągnąć goryczki. Goryczka znajduje się w części ciemnej warzywa. Pierwsze plastry ze skórki odrzucić. Układamy sobie paski z każdego ogórka na talerzu, tak jak kroiliśmy. Następnie nakładamy do słoików mniej więcej paski tej samej wysokości. 

Sposób przygotowania:

Zalewa - porcja na 7 szt. słoiczków - 50 ml octu, 950 ml wody, 3 łyżki soli, 12 łyżek cukru, 1 płaska łyżka kurkumy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 słodkiej papryki, 4 liście laurowe, 6 kulek ziela, 2 łyżki gorczycy. Zalewę zagotować do 5 min kipienia. Następnie przecedzić. Zalewę można też nalewać do słoiczków przez małe sitko bezpośrednio do słoika. Słoiczki zakręcić i pasteryzować 15 -20 min Polecam. Bardzo smaczne!

Autor przepisu: Barbara Chrobak-Mrozek
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...