Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Napoje/Nalewki/Piwa

Szampan z bieszczadzkiego bzu

Kolejny przepis do naszego kącika dostaliśmy od naszej zielarki Krystyny Judki. Tym razem proponujemy wam przepis na przepysznego szampana z czarnego bzu.

Szampan z bieszczadzkiego bzu
czas przygotowania: ...
fot. Krystyna Judka

Składniki:

3 litry wody,

750 – 800 g cukru,

2 cytryny, 1 pomarańcza,

20-30 baldaszków kwiatów czarnego bzu (w zależności od wielkości baldachów mniej lub więcej),

1 laska wanilii

(w niektórych przepisach jest jeszcze ocet - 2 łyżki - jednakże ja nie zaszczepiam tak swojego produktu).

Sposób przygotowania:

Zagotowuję wodę z cukrem i wanilią. Odstawiam do przestygnięcia, a w tym czasie mielę kwiaty czarnego bzu, ścieram skórkę z cytryny i pomarańczy, oraz wyciskam sok z owoców. Zmielone kwiaty bzu, starte skórki owoców i wyciśnięty sok zalewam ostudzoną wodą z cukrem i wanilią. Zamykam dopływ powietrza i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni, czasem na kilkanaście. Trzeba obserwować produkt. Cała tajemnica tkwi w tym, aby w odpowiednim momencie fermentacji przelać do butelek, zakorkować i odstawić na kolejne 2,5 roku. Ja przelewam kiedy już pierwsza fermentacja jest w sile. To znaczy kiedy zaraz, już za chwilę przestanie buzować. Przelewam do szczelnych butelek, odstawiam w chłodne miejsce do piwniczki (u mnie jest temp. ok. 10-14 stopni C cały rok). I dopiero na trzeciego „sylwestra” szampan jest gotowy do wypicia. Uwierzcie mi na słowo! Produkt jest wart tych poświęceń. Jest wart tego czekania. W trakcie leżakowania płyn będzie sam się oczyszczał i klarował, a na dnie zostanie niewielka ilość pyłków kwiatowych. Można również pić taki niedojrzały produkt jako tzw. podpiwek, czy lemoniadę. Jest bardzo smaczny i super orzeźwiający napój na lato. Przygotujcie się jednak na to, że jest tak dobry, iż wypijecie całość latem zanim zdąży się „zszampanić”. Więcej przepisów na blogu: http://niezleziolkobieszczad.blogspot.com

Autor przepisu: Krysia Judka
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...