Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych rozpoczyna drugą edycję konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego”! W zmaganiach wezmą udział uczniowie szkół z powiatu bieszczadzkiego.
W Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych, już w środę 21 lutego, rozpoczyna się druga edycja kulinarnego konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego” pod patronatem honorowym Starostwa Powiatowego w Ustrzykach Dolnych.
Chęć rywalizacji w tegorocznych zmaganiach kulinarnych zgłosiły zespoły uczniowskie z Zespołu Szkół w Lutowiskach, Szkoły Podstawowej Nr 1 w Ustrzykach Dolnych, Szkoły Podstawowej Nr 2 NSS w Ustrzykach Dolnych, Szkoły Podstawowej w Bóbrce, Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno – Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych, Szkoły Podstawowej w Czarnej oraz Szkoły Podstawowej w Myczkowie.
Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, rozwijanie pasji i zainteresowań młodzieży oraz odkrywanie predyspozycji zawodowych. Młodzież będzie rywalizowała w trzech odsłonach konkursu, przygotowując przystawkę, danie główne oraz deser.
Laureat konkursu, zwycięski zespół, otrzyma tytuł „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego”, statuetkę oraz nagrody rzeczowe. Dodatkowo najlepszy Team spędzi jeden dzień w prestiżowym Hotelu Arłamów, który współpracuje z placówką i jest partnerem szkoły w organizacji przedsięwzięcia. Organizatorzy przewidzieli nagrody dodatkowe dla wszystkich uczestników Konkursu.
Hasło przewodnie pierwszego dnia rywalizacji brzmi: „Zdrowo – kolorowo” i sugeruje, że drużyny połączą pasję do gotowania z promocją zdrowego odżywiania. Kolejne emocje już 28 lutego i 07 marca, kiedy po przygotowaniu dania głównego, z motywem „Skrzydełko czy nóżka” i deseru „Wiosenne marzenie”, nastąpi wielki finał konkursu.