Ustrzyki Dolne
środa, 17 maja 2017

Ustrzyki Górne. Redyk Karpacki – na Pasterskim szlaku.

Ustrzyki Górne. Redyk Karpacki – na Pasterskim szlaku.<br/>fot. Karpacki Klaster Turystyczny
fot. Karpacki Klaster Turystyczny

Prezentacja serów, produktów zielarskich i innych produktów regionalnych oraz tradycyjne mieszanie i przepęd owiec czekają na wszystkich, którzy w ten weekend odwiedzą Ustrzyki Górne. 19 maja zaczyna się tam tradycyjny Redyk Karpacki.

Wypas i przepęd owiec oraz przepyszne sery, to stara tradycja, która od lat gości na naszych bieszczadzkich terenach. Już po raz kolejny, w dniach od 19 do 21 maja, odbędzie się w Ustrzykach Górnych Redyk Karpacki. Wydarzenie jest elementem projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”, którego liderem jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa.
Zgodnie z wiekową tradycją odbędzie się tradycyjne mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drzewa, zapalenie watry, degustacja i sprzedaż serów z mleka owczego, koziego i krowiego, wspólne śpiewanie do ostatniej iskry przy watrze. I na koniec wyprowadzenie owiec na hale. Imprezie towarzyszą kramy z regionalnymi serami do degustacji, jak i produktami lokalnymi.

Program imprezy:

piątek, 19 maja - panel dla gości zaproszonych
08.00-10.15 zakwaterowanie i rejestracja uczestników,
10.15-10.30 otwarcie konferencji przez gospodarza Redyku - Gazda Lokalny,
10.30-11.00 „Efekty dodatnie projektu Szlak Kultury Wołoskiej” - przedstawiciel Partnera wiodącego projektu,
11.00-11.45 „Pasterze, a projekt Szlak Kultury Wołoskiej na pograniczu polsko-słowackim” - Józef Michałek przedstawiciel partnera projektu,
11.45-12.15 przerwa kawowa,
12.15-12.45 „Zmiany w przepisach dotyczące sprzedaży produktów rolnych” – Ludmiła Chmielowska, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale,
12.45-13.30 „Formalności związane ze zgłoszeniem serów regionalnych do instytucji rejestrujących” - Jolanta Harna,
13.30-14.15 „Wpływ zrealizowanych projektów przyrodniczych, a atrakcyjność turystyczna Karpat” – Patrycja Adamska, koordynator projektu „Karpaty łączą”,
14.15-15.15 przerwa obiadowa,
17.00 spędzenie owiec do miejsca specjalnie przygotowanego pod Zajazdem Pod Caryńską,
18.00 degustacja produktów pasterskich,
19.00 występ amatorskich zespołów folkowych (Kapela z Przypadku akustycznie).

sobota, 20 maja
12.00 prezentacja produktów pasterskich/stoisk serowarskich, zielarskich oraz innych produktów lokalnych,
12.00 warsztaty zielarskie dla młodszego i starszego,
14.00 tradycyjne mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drewna, zapalenie watry, pieczenie jagniątka, gry i zabawy pasterskie (kto wygwiżdże juhasa), geocaching lokalny w okolicach Ustrzyk Górnych, strzelanie z łuku / pokazy łucznictwa, warsztaty z przędzenia wełny owczej, warsztaty muzyczne oraz taneczne dla dzieci - zespół Katarzyna Jackowska i zespół „Jazgodki”,
20.30 występ amatorskiego zespołu folkowego - Dollars Brothers.

niedziela, 21 maja
10.00 wyprowadzenie owiec w stronę miejsca wypasowego Caryńskie,
13.00 pokazy serowarskie przy bacówce w dawnej wsi Caryńskie.

ZAPRASZAMY!

 

Ustrzyki Górne. Redyk Karpacki – na Pasterskim szlaku.<br/>fot. Krzysztof Zieliński
fot. Krzysztof Zieliński
autor: oprac.paba
źródło: www.carynska.pl


powiązane artykuły: