Ustrzyki Dolne
poniedziałek, 30 lipca 2018

XVIII Święto Chleba - od ziarenka do bochenka

XVIII Święto Chleba - od ziarenka do bochenka<br/>fot. Organizatorzy
fot. Organizatorzy

Jak się młóci zboże cepami, jak miele się je w żarnach i jak później powstaje pyszny chleb? Tego wszystkiego nauczycie się już w najbliższy weekend w ustrzyckim Młynie. Już w sobotę rozpocznie się tam coroczne Święto Chleba.

Już w najbliższy weekend zapraszamy do Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych na tradycyjny wypiek chleba karpackiego czyli XVIII Święto Chleba.

W programie:
4 sierpnia - sobota godz. 15. – „Od ziarenka...”

- młocenie zboża cepami,
- odsiewanie - czyszczenie zboża po omłotach,
- mielenie zboża w żarnach,
- warsztaty zapiekania i pieczenia bułek i potraw w naczyniach ceramicznych,
- degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw i wypieków,
- warsztaty prowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich
W tym dniu organizatorzy szczególnie zapraszają rodziny z dziećmi.

5 sierpnia - niedziela godz. 15. „... do bochenka”
- otwarcie imprezy, przywitanie gości,
- poświęcenie chleba przez ks. proboszcza Józefa Bieńka,
- Stanisław Jaskólski aktor, góral z Nowego Targu, gawędy i opowieści o dawnych zwyczajach pieczenia chleba,
- „Kapela Kmiecie” Rzeszów z grupą taneczną,
- „Bieszczadzka Ferajna”,
- Kapela „Tońko” Dynów,
- „Bies Band” Przemyśl,
- występy młodych talentów,
- degustacja tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem,
- wyrób, pokazy oraz sprzedaż bieszczadzkiego rękodzieła
PONADTO: Kilkukrotny wypiek tradycyjnego chleba karpackiego na liściu kapusty i chrzanu. W pieczeniu pomagać będzie piekarnia Szelców z Leska.

 

autor: oprac.paba


powiązane artykuły: