Ustrzyki Dolne
sobota, 23 grudnia 2023

Wigilijny karp po żydowsku

Wigilijny karp po żydowsku

Przedstawiamy naszym czytelnikom przepis na karpia po żydowsku – tradycyjnej potrawy, która znana jest z wigilijnych stołów rodzin przesiedlonych podczas Akcji H-T. Przepis zdradził nam jeden z potomków rodzin.

 


W tym roku już trochę za późno by przygotować tę potrawę, ale na przyszłe Boże Narodzenie będzie w sam raz. Przepis nie jest skomplikowany jednak wymaga poświęcenia czasu.

Wigilijny karp po żydowsku – przepis na około 3 kg ryby
Karpia dokładnie czyścimy. Ze sprawionego karpia ściągamy skórę. Filetujemy tak aby odzyskać jak najwięcej masy mięsnej.
Wywar (rosół): do około trzech litrów wody dodajemy 2 marchewki, seler, pietruszkę, cebulę pokrojoną w ćwiartki, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, zmielony pieprz do smaku, można dodać vegetę oraz wszystkie odpady z filetowania ryby (głowę po wyjęciu oczu, płetwy, ości). Po około 40-stu minutach gotowania wywar należy odcedzić.

Przygotowanie farszu na gałki:
3 cebule, filety z ryb (odzyskujemy jak najwięcej masy rybnej) i namoczoną w mleku wyciśniętą bułkę - mielimy w maszynce. Do zmielonej masy dodajemy surowe jajko, dwie łyżki oliwy, łyżkę vegety, sól, pieprz do smaku, niektórzy dodają łyżkę cukru. Wszystko wyrabiamy. Jeśli masa mięsna z ryby jest za rzadka dodajemy bułkę tartą (należy tu być ostrożnym aby później gałki nie były za twarde).

Kolejną czynnością jest formowanie kulek wielkości kluski śląskiej. Przygotowane gałki gotujemy około 12 minut we wcześniej przygotowanym wywarze. Ugotowane kulki przekładamy do półmisków.

Po ugotowaniu wszystkich gałek do wywaru dodajemy jedną torebkę żelatyny. Przygotowanym wywarem zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego!

W rezultacie „Akcji H-T” (nazwanej tak od pierwszych liter ich stolic) w Bieszczady po tygodniowej kolejowej tułaczce trafiło 3934 osoby - 1097 rodzin.

ZDJĘCIA: TEOFIL USZAK

autor: TU