Ustrzyki Dolne
środa, 10 czerwca 2020

KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!

KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!

Uczennice Szkoły Podstawowej w Lutowiskach kl. VIII A - Zofia Kuzar, Julia Jus oraz Jolanta Kuzar zajęły I miejsce w konkursie „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego 2020”. Nagrodę odebrały 1 czerwca.

Uczennice 3 marca wzięły udział w I etapie konkursu „Przystawka”, który odbywa się w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych. Pod opieką nauczycielki Edyty Pereśluchy reprezentowały Szkołę Podstawową w Lutowiskach im. Wojsk Ochrony Pogranicza. Wykonały na przystawkę roladę szpinakową z dodatkami – tortillą na ostro wraz z ozdobnym, faszerowanym ogóreczkiem, za którą otrzymały maksymalną ilość punktów od jury: szefa kuchni Arłamów, Wicedyrektor BZSZ Moniki Woźniak i nauczyciela uczącego w BZSZ Agaty Czysty. Uzyskanie 45 na 45 punktów wzbudziło ogromny aplauz i brawa. Przystawka nosiła nazwę „Cztery Pory Roku”.

Kolejny etap odbył się dnia 10 marca. Uczennice tym razem wykonały na danie główne -  faszerowanego pieczarkami i serem kurczaka, kaszę kuskus z pieczarkami i innymi warzywami oraz surówkę na ciepło z buraczków, a dodatkowo dla walorów kolorystycznych dodały brokuł. Poetycka nazwa wymyślona przez Zofię Kuzar to: Wiosna nad Doliną Sanu. Za danie główne otrzymały 44 na 45 punktów. Tym razem w jury zasiedli: zastępca szefa kuchni Hotelu Arłamów, wicedyrektor BZSZ Monika Woźniak i nauczyciel uczący w BZSZ Agaty Czysty.

Rozstrzygnięcie IV edycji konkursu i wyłonienie zwycięzcy nastąpiło na podstawie wyników dwóch przeprowadzonych etapów. Drużyna otrzymała statuetkę oraz tytuł „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego 2020”, voucher na jednodniowy pobyt w Hotelu Arłamów oraz nagrody rzeczowe. - Wspólnie z drużynami ze szkół podstawowych powiatu bieszczadzkiego i leskiego przeżyliśmy wspaniałą, kreatywną podróż pełną smaku, zapachu, pasji i gastronomicznych wyzwań – mówią dziewczyny ze zwycięskiej drużyny.

II miejsce w konkursie zajęła Szkoła Podstawowa im. Franciszka Stopy w Myczkowie, III miejsce przypadło Szkole Podstawowej im. Bohaterów Lotnictwa Polskiego w Ustjanowej, IV miejsce zajęła drużyna ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Ustrzykach Dolnych, a V zajął Zespół Szkól Sportowych w Ustrzykach Dolnych. Konkurs odbywał się pod honorowym patronatem Starosty Bieszczadzkiego Marka Andrucha.

- Wszystkim uczestnikom gratulujemy postawy, zaangażowania, wiedzy oraz odwagi w kreowaniu smaku. Udowodniliście, że nie boicie się wyzwań, a sztuka kulinarna nie ma przed Wami tajemnic. Dzięki Waszej pasji konkurs przebiegał w atmosferze pozytywnej rywalizacji i stał się okazją do wymiany doświadczeń oraz rozwijania kulinarnych zainteresowań. Mamy nadzieję, że udział w kulinarnych zmaganiach to początek wielkiej podróży przez kuchnie świata, kreatywne przepisy oraz impuls do tworzenia nowych, autorskich potraw. Tego Wam życzymy i zapraszamy za rok - dziękowali uczestnikom organizatorzy.

- Osobiście dziękujemy również komitetowi organizacyjnemu: dyrektorowi BZSZ Pawłowi Germańskiemu, wicedyrektor BZSZ Monice Woźniak, Ewie Barzyckiej, Wioletcie Wielgosz i Agacie Czysty oraz wszystkim sponsorom. Nie sposób nie wspomnieć o rodzicach, którym należą się szczególne podziękowania, gdyż uczennice potrawy przygotowywały w domu, pod ich opieką. Dzięki wygranej spędzimy cudowny dzień w czterogwiazdkowym Hotelu Arłamów, będziemy mieć staż u boku Szefa Kuchni, spróbujemy ciekawych potraw i skorzystamy z atrakcji sportowych – dodaje Edyta Pereślucha, nauczycielka i opiekunka zwycięskiej drużyny z Lutowisk.

FOT. BZSZ/SP LUTOWISKA

 

KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!
KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!
KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!
KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!
KULINARNY MASTER TEAM POWIATU BIESZCZADZKIEGO 2020 – ROZSTRZYGNIĘTY!
autor: EP/paba