Podczas jubileuszowej V Gali Żółtego Przewodnika Gault&Millau, dwie restauracje z Hotelu Arłamów - Carpathia oraz a’la carte Arłamów otrzymały wyróżnienie Żółtej Czapki i tym samym po raz pierwszy znalazły się w polskiej edycji jednego z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych Gault & Millau Polska.
Restauracje Carpathia oraz a’la carte Arłamów prowadzone są przez szefów kuchni: Piotra Poradę i Piotra Zabłockiego. Pierwsza z nich Restauracja Carpathia to główna restauracja Hotelu Arłamów, serwujące dania kuchni europejskiej z elementami kuchni molekularnej i orientalnej. Klimatyczna i kameralna Restauracja Arłamów w historycznej rezydencji specjalizuje się natomiast w kuchni polskiej, regionalnej - głównie myśliwskiej opartej na dziczyźnie.
26 listopada, na V Gali Żółtego Przewodnika Gault&Millau w Gdańsku, obie otrzymały wyróżnienie Żółtej Czapki i tym samym po raz pierwszy znalazły się w polskiej edycji jednego z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych Gault & Millau Polska.
W Gali wzięło udział ponad 700 gości, w tym 400 szefów kuchni, których restauracje znalazły się w Żółtym Przewodniku na 2019 rok. Jak co roku podczas Gali zaprezentowano najlepszych szefów kuchni w Polsce. Nagrody w pięciu kategoriach otrzymali: Szef Roku - Marek Flisiński, restauracja Water&Wine (Nałęczów), Szef Jutra - Aleksander Baron, restauracja Zoni (Warszawa), Kobieta Szef - Katarzyna Rogowska, restauracja Cadenza (Katowice) oraz Młody Talent - Arkadiusz Wilamowski, restauracja Chłodna 15 by Wilamowski (Warszawa).
Podczas gali miała też miejsce premiera „Żółtego przewodnika Gault&Millau”, który powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje on trendy kulinarne w 12 krajach świata. Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Przewodnikowi przyświeca hasło: „Dla nas luksusem jest jakość, a nie cena!”. To przewodnik po restauracjach, hotelach i produktach. W Polsce od ponda 4 lat. W aktualnej, najnowszej edycji na 2019 rok znalazły się rekomendacje 640 restauracji, 200 produktów regionalnych i ponad 60 miejsc, gdzie można je kupić.
To nie pierwsza nagroda, którą dostały restauracje ze znajdującego się w gminie Ustrzyki Dolne Hotelu Arłamów. Podczas finału VIII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants, Restauracja a'la carte Rezydencja Arłamów otrzymała nagrodę Grand Award - 3 widelce.