Wielka Sobota jest przedostatnim dniem Wielkiego Tygodnia. W kościele katolickim Wielka Sobota jest dniem wyciszenia i oczekiwania na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa. W Wielką Sobotę katolicy przychodzą do kościoła, aby ksiądz poświęcił pokarmy na stół wielkanocny.
W Polsce zwyczaj święcenia pokarmów istnieje od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić męki i Zmartwychwstanie Jezusa. Dzisiaj w tym wyjątkowym dniu wszyscy chrześcijanie szykują koszyczki nie tylko pełne jedzenia, ale także wyściełane białymi serwetkami i ozdobione zielonymi gałązkami, które symbolizują zmartwychwstanie. Każdy element w koszyku jakiś sposób odnosi się do przeżywania męki i zmartwychwstania Jezusa. Kiełbasa symbolizuje ofiarę z baranka paschalnego, a wyciskający łzy chrzan - pokonanie goryczy męki Chrystusa. Z kolei baranek z czerwoną chorągwią, symbolizuje Chrystusa, który zwyciężył. Jajka włożone do koszyczka oznaczają zapowiedź nowego początku oraz odradzającego się życia. Sól ma ochronić przed zepsuciem. Błogosławieństwo potraw w tradycyjnej formie przetrwało do dzisiaj na Słowacji, w południowej Austrii, południowych Niemczech oraz w niektórych regionach Słowenii.
W Brzegach Dolnych ceremonię poświęcenia pokarmu wielkanocnego przeprowadził ksiądz Adam Szozda. Mieszkańcy wioski zgodnie z tradycją w koszykach przynieśli m.in. jajka, chleb, masło, wędliny, chrzan, sól, wielkanocne baranki czy ciasta. Dało się zauważyć, że dzieci często do koszyków wielkanocnych podokładały swoje słodkości.
FOT. TEOFIL USZAK