Jakub Kuroń, znany z programu kulinarnego „Gotuj z Kuroniem” odwiedził Warsztaty Terapii Zajęciowej w Ustrzykach Dolnych. Wraz z uczestnikami warsztatów grillował, podduszał i podsmażał.
Uczestnicy ustrzyckich WTZ, na warsztaty kulinarne „Zielono mi” zaprosili znanego kucharza Jakuba Kuronia, syna kucharza Macieja Kuronia. Pan Jakub wraz z bratem Janem, prowadzi program kulinarny „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia+ oraz występuje gościnnie w telewizjach: TVN, TVN24, VN24Bis i TVP.
W warsztatach kulinarnych wzięła udział większa cześć podopiecznych ośrodka, którzy bardzo ambitnie podeszli do tego zadania. W ramach zajęć klubowych krojono, szatkowano, ciachano, podduszano, grillowano i podsmażano.
Jakub Kuroń udzielał podopiecznym warsztatów porad kulinarnych oraz mówił o prozdrowotnym działaniu owoców i warzyw. Również przygotowane przez uczestników warsztatów dania miały charakter dietetyczny - były lekkie i aromatyczne, a do ich zrobienia użyto doskonałych produktów.
Najwięcej przyjemności sprawiła jednak uczestnikom warsztatów degustacja. Przy długim stole zasiedli wraz z pracownikami ośrodka, którzy zachwalali przygotowanego przez podopiecznych orientalnego, grillowanego kurczaka, sałatkę kuskus z warzywami, grillowaną paprykę z mozzarellą i ziołami, sos tzatziki oraz owocową sałatkę z truskawkami, ananasem i miętą.
Uczestnicy warsztatów podkreślają, że była to dla nich jedyna w swoim rodzaju kulinarna „podróż”, pełna świeżych warzyw, owoców i aromatycznych ziół.
Organizatorzy warsztatów dziękują Nadleśnictwu Ustrzyki Dolne za finansową darowiznę, dzięki której można było zorganizować warsztaty oraz za wypożyczenie grilla.
- Dziękujemy również Jakubowi Kuroniowi, za przemiłą atmosferę oraz przepyszną ucztę pełną pasji, kulinarnej wiedzy i miłości do gotowania - dodają zgodnie podopieczni WTZ.
ZDJĘCIA: WTZ UD