Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Kartok ustrzycki

Kolejny przepis dostaliśmy od Ewy Sidor. Pani Ewa proponuje naszym czytelnikom bardzo stary przepis z kuchni Bojków i Łemków. Nazwa przepisu jest oryginalna. Nasza czytelniczka uważa, że warto mieszkańcom przybliżać i prezentować wspaniałą, starą kuchnię

Kartok ustrzycki
czas przygotowania: 30 min
fot. Ewa Sidor

Składniki:

Kartok Ustrzycki

  •  1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 jajka,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka,
  • mąka 4 łyżki,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło (oryginalnie używano smalcu).
     

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito. Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków. 2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy. Doprawić solą , gałką i pieprzem do smaku. Wyrobić masę . Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną .
Przepis znajduje się na blogu http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/

Autor przepisu: Ewa Sidor
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...