Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Rożki jagodowe w cieście francuskim

Lipiec to sezon na jagody. Te drobne owoce są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe, poprawiają odporność, przeciwdziałają nowotworom, wpływają na wzrok, zapobiegają miażdżycy oraz regulują trawienie. Ich smak i zapach jest wyjątkowy.

Rożki jagodowe w cieście francuskim
fot. Barbara Chrobak-Mrozek

Składniki:

Produkty na nadzienie do rożków jagodowych: ½ kg świeżych jagód, ½ kg słodkich jabłek, 150 ml miodu, 1 szklanka cukru, kilka kropel soku z cytryny na uzyskanie ładnego koloru. 

Sposób przygotowania:

Jabłka skroić jak najdrobniej. Dodać miód i cukier. Podsmażamy do momentu uzyskania papki z nie widocznymi grudkami. Na tym etapie dodajemy jagody i podsmażamy do odparowania. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Powidło odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie ciasteczek z gotowego ciasta francuskiego: Płat rozwałkować tak, aby wyszło nam po przecięciu 6 kwadratów. Na powierzchni każdego kwadratu w rogu nacinamy nożem linie. Trzeba uważać, aby nie naciąć brzegów. Nakładamy powidło i składamy ciasto w rożek zakrywając nadzienie. Widelcem przyciskamy brzegi rożka. Następnie ponownie zawinąć krawędzie rożka i znów przycisnąć widelcem. W miseczce roztrzepać 1 jajko w całości i za pomocą pędzla pomalować wierzch każdego ciasteczka. Czas pieczenia rożków 15 min. Piekarnik rozgrzać do tem.220C. Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkład ciasteczek pieczemy 10 min obie spirale, a następne 5 min tylko spirala górna z turbo obiegiem dla zrumienienia.

Smacznego!
 

 

Autor przepisu: Barbara Mrozek-Chrobak
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...