Lipiec to sezon na jagody. Te drobne owoce są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe, poprawiają odporność, przeciwdziałają nowotworom, wpływają na wzrok, zapobiegają miażdżycy oraz regulują trawienie. Ich smak i zapach jest wyjątkowy.
Produkty na nadzienie do rożków jagodowych: ½ kg świeżych jagód, ½ kg słodkich jabłek, 150 ml miodu, 1 szklanka cukru, kilka kropel soku z cytryny na uzyskanie ładnego koloru.
Jabłka skroić jak najdrobniej. Dodać miód i cukier. Podsmażamy do momentu uzyskania papki z nie widocznymi grudkami. Na tym etapie dodajemy jagody i podsmażamy do odparowania. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Powidło odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie ciasteczek z gotowego ciasta francuskiego: Płat rozwałkować tak, aby wyszło nam po przecięciu 6 kwadratów. Na powierzchni każdego kwadratu w rogu nacinamy nożem linie. Trzeba uważać, aby nie naciąć brzegów. Nakładamy powidło i składamy ciasto w rożek zakrywając nadzienie. Widelcem przyciskamy brzegi rożka. Następnie ponownie zawinąć krawędzie rożka i znów przycisnąć widelcem. W miseczce roztrzepać 1 jajko w całości i za pomocą pędzla pomalować wierzch każdego ciasteczka. Czas pieczenia rożków 15 min. Piekarnik rozgrzać do tem.220C. Rożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkład ciasteczek pieczemy 10 min obie spirale, a następne 5 min tylko spirala górna z turbo obiegiem dla zrumienienia.
Smacznego!