Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Placuszki po bojkowsku

Kolejny przepis do kącika kulinarnego „Bieszczadzkie smaki” przysłała nam Ewa Sidor z Ustrzyk Dolnych. Pani Ewa proponuje naszym czytelnikom smaczny regionalny przysmak. Placuszki po bojkowsku, które najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Placuszki po bojkowsku
czas przygotowania: 20 min
fot. Ewa Sidor

Składniki:

  • kapusta kiszona 1 szklanka
  • mąka
  • jajko - 3 szt.
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • śmietana - 1 łyżka
  • olej do smażenia
  • czosnek
  • majonez
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy tyle maki, aby ciast było dość gęste. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Robimy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy do majonezu i jogurtu, doprawiamy solą do smaku.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego naszej czytelniczki: http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/

 

Autor przepisu: Ewa Sidor
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...