Kolejny przepis do kącika kulinarnego „Bieszczadzkie smaki” przysłała nam Ewa Sidor z Ustrzyk Dolnych. Pani Ewa proponuje naszym czytelnikom smaczny regionalny przysmak. Placuszki po bojkowsku, które najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy tyle maki, aby ciast było dość gęste. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Robimy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy do majonezu i jogurtu, doprawiamy solą do smaku.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego naszej czytelniczki: http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/