Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie smaki / Przekąski

Naleśniki z burakiem naciowym

Kolejny przepis, który gości w naszym kąciku kulinarnym dostaliśmy od Koła Gospodyń Wiejskich „Zamłynianki”, które słyną ze swojej wspaniałej kuchni. Tym razem Panie przesłały nam przepis na przepyszne naleśniki.

Naleśniki z burakiem naciowym
czas przygotowania: 30 min
fot. Anna Bramberger

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej,
  • 2-3 jajka, 2,5 szklanki mąki,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki: Mąkę, mleko, wodę i żółtka wymieszać, dodać pianę z białek, posolić. Smażyć naleśniki.

Farsz I
0,5 kg ziemniaków – ugotować, 0,5 kg sera białego, sól, pieprz, 1 cebula – pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotowane odcedzić i podusić, dodać ser, przyprawy, cebulę i wymieszać.
Farsz II
Burak naciowy – obgotować, sól, pieprz, czosnek 3-4 ząbki – przecisnąć przez praskę, olej. Obgotowany i odcedzony burak naciowy zmiksować. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić przeciśnięty czosnek, posolić, podsmażyć chwileczkę, aby się nie przypalił, dodać zmiksowany burak naciowy, doprawić solą i pieprzem. Mieszając chwilkę go podsmażyć.

 


Naleśnik smarujemy najpierw farszem ziemniaczanym cienko, a na to wykładamy farsz z buraka naciowego. Zwijamy w rulon. Przed podaniem opiekamy go na masełku. Naleśnik najlepiej smakuje z sosem z grzybów suszonych lub polany sosem z żurawiny, lub czarnej porzeczki.
 

Autor przepisu: Przepis od KGW „Zamłynianki”
Zapraszamy naszych czytelników do przesyłania nam swoich przepisów na adres redakcja@bieszczadzka24.pl ...